ЦИТРУСОВИ БИОФЛАВОНОИДИ

БИОФЛАВОНОИДИте са природни полифеноли, обхващащи около четири хиляди съединения . Тяхното общо свойство е способността да укрепват стените на капилярите, т.нар Р-витаминна активност.
ЦИТРОСОВИ БИОФЛАВОНОИДИ – извличат се от цитрусови плодове, портокал, лимон, лайм, грейпфрут, мандарина и всички техни разновоидности. Те съдържат рутин, куерцетин, херспердин, нарингин и микс от рутинозиди.
Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на тяхното действие, включително и кардиозащитно, спазмолитично, противовъзпалително, радиозащитно, антиалергично, хепатопротекторно, жлъчогонно, антисклеротично. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.
Биофлавоноидите се свързват със свободните радикали, имат по-мощно антиоксидантно действие от класическите антиоксидантни, като витамините С, Е и бета каротин
Биофлавоноидите се свързват с металните йони;
Потискат окислението на липопротеините с ниска плътност;
Понижават слепването на тромбоцитите и в резултат намаляват образуването на кръвни съсиреци;
Потискат освобождаването на хистамина и намаляват алергичните реакции;
Подобряват функциите на капилярите чрез намаляване чупливостта на стените им.
Голям брой проучвания през последното десетилетие показват, че биофлавоноидите могат да съдействат за намаляване риска от коронарна болест на сърцето и сърдечен инфаркт.
Последни изследвания доказват възможността биофлавоноидите да потискат развитието на вече появили се ракови процеси. Има данни, че биофлавоноидите играят роля за предотвратяване на катарактата, свързана с диабета.
Има експериментални данни, че някои флавоноиди имат защитно действие по отношение развитието на язва на стомаха и могат да бъдат полезни при нейното лечение.
Установено е, че флавоноидите проявяват антивирусно действие. Такъв ефект е намерен по отношение на риновируса, който е отговорен за 50% от случаите на обща простуда.
Цитросовите биофлавоноиди имат доказано противодействие срещу Херпес.
Клинично проучване за ограничаване на херпесна инфекция чрез приемането на водноразтворени цитросови биофлавоноиди, доказва тяхната ефективност. „The use of water – soluble bioflavonoid – ascorbic acid complex in the treatment of recurrent herpes labialis“.
National Naval Dental Centre – Australia, Oral Diagnostic Department, G.T. Terezhalmy, W.K. Bottomley and G.B. Pelleu.