ЦИНК

Цинк, лечение на херпес

Когато говорим за цинк, става въпрос за продуктивност. Той е отговорен от създаването на „нова кожа„ до повишаване на устойчивостта на имунната система.

Имунната система е необходима, за да може тялото да се бори с болестотворни нашественици.
Цинкът и други елементи, наречени цинково-зависими ензими, помогат изграждането на нови клетки на имунната система, ето защо той е важен при предотвратяването на вирусни инфекции.
Основното свойство на цинка, бързо да увеличава броя на клетките чрез репродуктивно делене е особено полезно при наличието на порезни или отворени рани. Той е важен за производството на колаген, който помага за тяхното оздравяването.

ФАКТ: занижената концентрация на ЦИНК в организма забавя оздравителния процес, и обратното оптималните нива го ускоряват.
ЦИНК – микроелемент с ясно изразено имуностимулиращо и антиоксидантно действие, допринася до добрата работа на имуннта защита, която помага на организма да се справи с вирусите.
ЦИНКът е необходим за функционирането на ДНК и РНК-полимеразите и биосинтеза на белтъчини, а това има отношение към репаративните процеси в организма.
ЦИНКът влиза в структурата на ключовия антиоксидантен ензим – супероксиддисмутазата и индуцира биосинтеза на защитните белтъчини на клетката металотионеините.
ЦИНКът играе важна роля в реализацията на хормоналните функции в организма, като повлиява производството на инсулина, а с това и върху всички инсулинозависими процеси.
ЦИНКът е важен за функционирането на тимуса и нормалното състояние на имунната система на организма, освен това е компонент на ретинолопренасящите белтъци.
ЦИНКът заедно с Витамин А и Витамин С възпрепятства възникването на имунодефицит, стимулира синтеза на антитела и оказва противовирусно действие.
ЦИНКът участва в процесите на вкусовото възприятие и обонянието, необходим е за функционирането на централната нервна система и процесите на запаметяване.