Витамини В3 и В6

Витамин В3
Основни водоразтворими витамини с отношение към кръвообразуването и дейността на нервната система.
Витамин В3 се произвежда в тялото от аминокиселината триптофан, но в недостатъчни количества. Витамин В3 (пантотенова киселина) се среща в продуктите от растителен и животински произход. Необходим е за нормалната обмяна на веществата, влияе върху процесите на окисляването, способствува за растежа на епидермалната тъкан. Богати на витамин В3 са орехите, бобовите растения, картофите, зърнените продукти.
Признаците, характеризиращи недостатъчното количество на витамина в храната, не са точно изразени. Описана е неговата недостатъчност в периода на бременността. Може да се стигне до преждевременно раждане, пороци в развитието, гибел на новороденото.
Витамин В3 играе важна роля за синтеза на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, инсулин и троксин.
Витамин В3 е необходим за поддържане доброто състояние на нервната система и мозъка.
Витамин В3 съдейства за поддържане доброто състояние на храносмилателната система.
Витамин В3 облекчава главоболието при мигрена. Усилва кръвообръщението и снижава високото кръвно налягане.
Витамин В3 спомага за елиминиране на гангренозния стоматит.
Витамин В3 снижава нивото на холестерола и триглицеридите.
Витамин В6

Витамин В6 включва група от три родствени съединения, притежаващи сходна биологична активност: пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които се превръщат в организма в пиридоксалфосфат – коензим в рекции с участие на аминокиселините.
Витамин В6 (пиридоксин) се съдържа в значителни количества в много животински продукти и в по-малки количества в някои бобови растения, зеленчуци, плодове, треви и др. Източник на витамин В6 са бирената мая, пшеницата, ечемикът, просото, царевицата, фасулът и най-много бананите.
Този витамин участвува в обмяната на веществата, на първо място в белтъчната и мастната, стимулира кръвообразуването, развитието на естествен имунитет към някои болести, стимулира жлъчкоотделянето и увеличава киселинността на стомашния сок, подобрява функциите на нервната система.
Недостигът от този витамин предизвиква гърчове и припадъци у кърмачета, хипохромна анемия у възрастни, загуба на апетит, гадене, сънливост, повишена раздразнителност и психотични реакции, сух дерматит на лицето, главата, шията, гърдите, възпаление на устните, езика, конюнктивите. Тъй като витамин В6 се среща често в животинските и растителните хранителни продукти, болестни явления от неговия недостиг се срещат много рядко. Този витамин успешно се използува при лечението на атеросклероза, чернодробни и бъбречни заболявания, гастрит, туберкулоза, малокръвие, заболявания на нервната система и някои интоксикации Подпомага правилното функциониране на нервната и двигателната система. Необходим за образуване на червените кръвни клетки. Недостигът може да причини анемия, неврологични заболявания, кожни възпаления, гадене, мускулна слабост.
Витамин В6 е отговорен за доставка на енергия от разграждане на аминокиселините.
Витамин В6 участва в синтеза на серотонин и норадреналин,
Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана в ниацин.
Витамин В6 е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки.
Витамин В6 важен за комуникацията на мозъчните клетки една с друга.