АСТРАГАЛА

Астрагал (Astragalus membranaceus) или „сграбичето“ е било използвано в продължение на хиляди години в Изтока като билка за изграждане на устойчивост срещу инфекции.
Коренът, приеман под формата на чай е препоръчван при слабост, безапетитие, неразположения, проблеми с белия дроб и т.н. Лечебните свойства на Астрагала се дължат на множеството активни съставки, които са извлечени от неговия корен – полизахариди /астрагалан 1, 2,3/, сапонини и тритерпени.
Съвременни Клинични проучвания доказват по-бързо възстановяване броя на белите кръвни клетки и подобряване на техните функции в резултат на приема на Астрагал. (Белите кръвни клетки са бодигардът на човешкия организъм, те са отговорни за справянето с всяка една инфекция предизвикана от вирус или бактерия).
Последни проучвания проведени в Anderson Hospital в Хюстън потвърждават имуностимулиращото действие на Астрагала, дължащо се на възстановяващия му ефект върху броя на Т-лимфоцитите.
Най-честите състояния, при които се препоръчва употребата на Астрагал са:
За повишаване устойчивостта на имунната система срещу вирусни инфекции
При хронични инфекции, синдром на хроничната умора, анемия, състояния след химио- и лъчетерапия, язва на стомаха /за усилване на процесите на регенерация на лигавицата/
Като общоукрепващо и стимулиращо средство
При сърдечни заболявания – сърдечна недостатъчност
За подпомагане възстановяването на имунната система при онкологично болни