Какво е херпес?

herpes simplex virusХерпесът на устата и лицето е вирусно заболяване.

Съвременната наука е доказала, че 8 вируса стоят в основата на вирусните инфекции. Причинител на болезненото и предизвикващо психологически дискомфорт заболяване – „ХЕРПЕС” е т.нар. вирус на обикновения херпес (herpes simplex virus HSV). Херпес по лицето и устата се предизвиква от вируса на обикновения херпес, тип 1 (HSV – 1), който практически не се поддава на лечение.

Херпес вирусът има два основни типа:

 • Херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1)
 • Херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2)

Първият е причина за появата на херпес по лицето и устните, а вторият херпес по гениталиите. С тях човек може да се зарази и едновременно. Оралният херпес се предава при контакт с болен чрез целувка, използване на обща посуда с вирусоносители и др. Гениталният херпес се предава по полов път.

херпес симплекс, херпес вирус1 херпес симплекс, херпес вирус-2
Херпес тип 1 Херпес тип 2

Ако след попадане в организма херпес вирусът не се унищожи от имунната система, то той попада сред клетките на кожата и започва да се размножава и да рецидивира своето проявление, провокиран от слабостта на имунната система. Веднага след попадането на херпес вируса в организма не се проявяват никакви симптоми. Неговите прояви започват, когато вследствие на размножаването му кожните клетки започват да се разрушават. Последиците са възпаления, пълни с течност мехури, рани, като всичко това е придружено с болка и дискомфорт. При стабилизиране на имунитета херпес вируса „заспива”, т.е. остава в неактивна форма. По-късно при повторно отслабване на имунната защита провокирано от редица фактори, започва нов процес на размножаване на херпес вируса, който протича със същите симптоми. Типични оплаквания при проявите на херпес по лицето и херпес по устните са болка, сърбеж, парене, зачервяване и сълзящи мехурчета, които постепенно преминават рани. Първото научно описание на херпесна треска е направено от античния историк Херодот. Преди две хиляди години римският император Тиберий забранявал на сенаторите да се целуват при среща. Те се огорчавали, но разбирали, че по този начин императорът се опитва да задържи епидемията от херпес. За това заболяване споменава и Шекспир в “Ромео и Жулиета” – камериерката предупреждава Жулиета да не се целува със случайни хора, защото лицето и ще заприлича на английски пудинг. 90% от жителите на земята са носители на херпес вируса, а 30% от тях имат проявления на симтомите на херпес поне вднъж годишно.

херпес симплекс, херпес вирус …

Херпес вирусът не подминава и България. Ежегодно от херпес в страната ни страдат 2 052 000 жители, като в 58% от случайте това са жени (1 190 000). Заразяването с херпес става неусетно и най-често в детска възраст: целувка от възрастни, които вече са заразени с вируса, използване на общи тоалетни кърпи, принадлежности, посуда, козметични средства и др. Веднъж заразен, човекът остава носител на херпес вируса за цял живот. Това не означава, че всеки заразен „боледува” от херпес по устата и лицето. Една част от хората остават само носители на херпес вируса и никога не развиват симптомите на херпесната инфекция. При други обаче в следствие на ред причини херпес вируса се оказва чест гост и то за продължителни периоди от време и не само един път в годината. Първата проява на херпес е в детска възраст и често протича без оплаквания или ако има такива, те наподобяват възпаление на устната кухина. Атаките на херпесната инфекция при някой хора с по-лабилен имунитет могат да достигнат до 12 за година. През есента и зимата херпес вируса най-често се появява в края на други вирусни инфекции, а през лятото изявата му се свързва с по-продължителния престой на директнa слънчевa светлина. При хора със съхранен имунитет средната продължителност на оплакванията е 8-10 дни, но в някои случаи възстановяването може да продължи над 15 дни.Причините за появата на херпес по лицето са много:

 • Отслабена имунна защита в преходните периоди от годината (есен – зима / зима – пролет)
 • Отслабена имунна система след прекарано заболяване (друга вирусна или бактериална инфекция)
 • Отслабена имунна защита след прием на антибиотци
 • Стрес
 • Продължително излагане на силно слънце
 • Кожни ранички или възпаления
 • Хирургични намеси на зъбите
 • Хормонални промени (менструация, бременност, менопауза)
 • Различните видове лъчение на които е подложен човека – телефони, компютри, телевизори и други
 • Неправилен режим на хранене

Както се вижда факторите са външни и вътрешни и за херпес вируса няма сезони!